Hány napos a karácsony?

Gyakran egyáltalán nem egyértelmű kérdés, hogy „Hány napos a karácsony?”. Ennek több oka is van, de talán az okozza a legnagyobb keveredést, hogy ott van a december 24-e, amikor Magyarországon a fő ünnepet tartjuk. De vajon beleszámít december 24-e a karácsonyba?

Hány napos a karácsony avagy mit ünneplünk és melyik napon?

A karácsony egy keresztény ünnep, amikor Jézus Krisztus földi születésére emlékeznek. Az már más kérdés, hogy manapság nagyon sok családban teljesen más értelmet kapott a karácsony és a nem keresztény emberek is megünneplik.

Annak megválaszolására, hogy hány napos a karácsony, érdemes kicsit belemélyednünk a mindenki által ismert Kiskarácsony, nagykarácsony című dal jelentésébe. Így máris látható lesz, hogy nem is olyan egyértelmű elsőre, hány napos a karácsony.

Ahogy a dalban is elhangzik, van kiskarácsony és nagykarácsony is. Tegyük tisztába, mit is jelentenek ezek a szavak!

De előtte megjegyezném, hogy a legszebb az egészben, hogy nem egységesek a karácsonyi szokások világszerte, sőt az idők folyamán is változtak, így most maradjunk a jelenleg is ismert magyar hagyománynál.

Annak megállapításához, hogy hány napos a karácsony, érdemes ismerned a következőket:

  • Szenteste: december 24-e, Jézus születésének napja – bár a pontos dátum nem ismert. Ez a karácsonyt megelőző nap, tehát nem része a karácsonynak.
  • Nagykarácsony: december 25-e, karácsony első napja.
  • Kiskarácsony: január 1-je, az Újév első napja.

De akkor a kiskarácsony is a karácsony része? Nem, ezt már nem számítjuk bele karácsony napjaiba.

És mi a helyzet december 26-tal? Bizony, ez karácsony második napja,. Ekkor emlékezünk Szent Istvánra, akit az első vértanúként tartanak számon.

Tehát akkor hány napos a karácsony?

Most már te is kitalálhatod, hogy a karácsony valójában két napból áll: december 25-éből és december 26-ából. Az már más dolog, hogy a magyar hagyományok szerint a fő ünneplés, az ajándékbontás leginkább december 24-ére esik. Nemhiába tekintik sokan ezt a napot is a karácsony részének.

Érdekel, hány nap van még karácsonyig? Nézd meg a karácsonyi visszaszámlálót, ahol minden évre vonatkozóan megtalálod, mennyit kell még várnod.

Szólj hozzá!