Ortodox karácsony 2022

Mikor van az ortodox karácsony 2022-ben? Miért ünneplik máskor, mint a nyugati országok?

Miért más az ortodox karácsony 2022-ben is?

Az ortodox egyház a keresztény egyház egyik fő irányzata, és hívei legfőképpen a Keletrómai Birodalom, illetve az attól keletre fekvő területeken élnek.

Az ortodox egyébként azt jelenti, hogy az eredetihez, hű, igaz hitű. Hívei hisznek abban, hogy ők a kereszténység jogos örökösei, akik változtatás nélkül őrizték meg Jézus és a 12 apostol tanításait.

Mivel ez egy teljesen különálló irányzat, így érthető, hogy az ortodox karácsony 2022-ben sem igazodik a nyugati szokásokhoz.

Mikor van az ortodox karácsony 2022-ben?

Az ortodox karácsony 2022-ben január 7-ére, péntekre esik. Tehát, amíg a nyugati világban élők már az előző évben, 2 héttel korábban megünnepeltük a karácsonyt, az ortodox karácsony csak januárban van.

Miért erre a napra esik az ortodox karácsony 2022-ben?

Ennek a különbségnek egyébként az a fő oka, hogy míg XIII. Gergely pápa nálunk 1582-ben bevezette a Gergely-naptárat – ezt használjuk ma is – , addig a keleti ortodoxok a Kr. u. 46-ban bevezetett naptárat tartották meg.

Hol ünneplik az ortodox karácsonyt 2022-ben is máskor, mint mi?

Míg a Jeruzsálemben, Görögországban és Bulgáriában élő ortodoxok 1923-tól a Gergely-naptár szerint számolják a karácsonyt, addig a keleti ortodoxok, azaz például Oroszország, Ukrajna, Szerbia, és Montenegró csak január 7-én ünnepli.

Szólj hozzá!