Visszaszámlálás karácsonyig

Hogyan működik a visszaszámlálás karácsonyig? Hogyan számold ki fejben (vagy számológéppel)? Elmagyarázom érthetően. Sőt, már mutatok is egy nagyon szuper karácsonyi visszaszámlálót!

Nap
Óra
Perc
Másodperc

De hogyan történik a visszaszámlálás karácsonyig?

Van néhány dolog, amiről tudnod kell, és egy-két módszer is, ami könnyebbé teheti a visszaszámlálást karácsonyig. Ha pontosabbat szeretnél tudni, egyszerűbb, ha megnézed bármely évre a karácsonyi visszaszámlálót.

De térjünk végre a lényegre!

Visszaszámlálás karácsonyig – amit tudnod kell hozzá

Kezdjük azzal, hogy egy év 365 vagy – szökőév esetén – 366 napból áll. Ha például még év eleje van, és már a visszaszámlálás karácsonyig témáján jár az eszed, akkor a legegyszerűbb, ha levonod a karácsony óta eltelt napok számát.

Itt jön elő az a kérdés, hogy karácsony mikor is van? Nos, elárulom neked, hogy december 25-én kezdődik. Tehát a visszaszámlálás karácsonyig a december 24-ét is magában foglalja, azaz ezt a napot is bele kell számolnod.

Még szükséged lehet arra az információra, hogy 1 hónap hány napból áll:

 • Január: 31 napos
 • Február: 28 vagy 29 napos
 • Március: 31 napos
 • Április: 30 napos
 • Május: 31 napos
 • Június: 30 napos
 • Július: 31 napos
 • Augusztus: 31 napos
 • Szeptember: 30 napos
 • Október: 31 napos
 • November: 30 napos
 • December: 31 napos

Egy buktató lehet még: a mai napot soha ne számold bele, mert az nem egy egész nap, hanem csak pár órányi idő.

Visszaszámlálás karácsonyig egyszerűen, év elején és év végén

Tegyük fel, hogy év eleje van, például január 3-a. Az elmúlt évben karácsony kezdete óta eltelt 7 nap (december 25-től január 31-ig), illetve ehhez még hozzáadódik január 1-je és 2-a, továbbá a január 3-ából még hátralévő idő.

Tehát, ha nem szökőév van, akkor a 365-ből egyszerűen ki kell vonnod a 9 napot (előző év 7 napja és az idei év 2 eltelt napja), és már kész is a visszaszámlálás karácsonyig. Ez ugye 356 napot jelent, illetve még a mai napból hátralévő időt.

Év végén hasonló a helyzet, de akkor egyszerűbb lehet egy naptár segítségével kiszámolnod. November 20-án 15:00 órakor például úgy számolsz, hogy novemberből 10 napnak és 9 órának, decemberből pedig 24 napnak kell eltelnie karácsonyig. Tehát 34 nap és 9 óra múlva lesz december 25-e.

Visszaszámlálás karácsonyig év közben

Minél messzebb vagyunk karácsonytól, annál hosszadalmasabb a visszaszámlálás karácsonyig. Év közben hozzá kell adnod a decemberi 24 naphoz a hátralévő hónapok napjainak számát, illetve a mai napból még el nem telt órák, percek stb. számát.

Tegyük fel, hogy június 27-e, 12:00 van. Ebben az esetben a következők szerint számolsz:

24 nap (december) + 30 nap (november) + 31 nap (október) + 30 nap (szeptember) + 31 nap (augusztus) + 31 nap (július) + 3 nap (június 28., június 29. és június 30.). Ez összesen 180 nap. Ehhez jön még hozzá június 27-éből 12 óra. Tehát június 27-én 12:00-kor 180 nap és 12 óra van még hátra karácsonyig.

Ha megérted, nem nehéz a visszaszámlálás karácsonyig. Próbáld meg te is kiszámolni a fenti példák alapján! Menni fog!

Szólj hozzá!